Segel och Hav – Purjeita Merellä

Price: 20,00€

Go to Shop

Pekka Barck, Jorma Rautapää
ISBN: 952-5045-17-X

Purjeita merellä on kaksikielinen kuvateos kauniista veneistä. Se kuvaa veneitä, venekansaa ja elämää satamissa itäiseltä Suomenlahdelta länteen: Kotkassa, Helsingissä, Hangossa, Turussa, Maarianhaminassa, Sandhamnissa, Vaxholmissa, Tukholmassa ja Risörin idyllisessä kaupungissa Norjassa.
Suomessa voi seurata klassisten veneiden purjehdusta monella paikkakunnalla. Kotkan Puuvenefestivaalit ja Viaporin Tuoppi-kilpailu Helsingissä ovat traditioita. Helsingissä järjestetään useita klassisten kilpaveneiden kiivaita kamppailuja. Pienempiä tapahtumia ja kilpailuja on monin paikoin pitkin rannikkoa. Purjelaivojen ystävät ovat päässeet lähelle suosikkejaan Tall Ship’s Race kilpailuissa, jotka ovat usein poikenneet Pohjoismaisiin satamiin.
Ruotsissa puuvenekulttuuri elää vahvana. Klassisia purjeveneitä ja moottoriveneitä ylläpidetään ja niiden arvo ymmärretään. Satavuotisia aluksia on kymmeniä. Parhaimpia tilaisuuksia tällaisten näkemiseen ovat Classic Boat Show ja Segelbåtens Dag, vanhojen veneiden kilpailu keskellä Tukholmaa Riddarfjärdenillä. Myös Vaxholmin veteraanivenefestivaali on kiinnostava.
Norjassa klassiset puualukset kokoontuvat vuosittain Risörin idylliseen kaupunkiin Oslonvuonon rannalle. Tuskin missään voi nähdä niin monia kauniita norjalaisia purjealuksia ja kiiltäviä moottoriveneitä kuin Risörissä. Monet kirjan kuvista on otettu näillä paikkakunnilla vuosien mittaan.
Muutamalla sanalla on mahdotonta kuvata sitä iloa ja rakkautta, jota monet tuntevat veneitä ja merta kohtaan. Kirjalla halutaan tuoda esiin miksi veneillä, purjehduksella ja merellä on erityinen sija niin monen sydämissä. Meren, tervan ja pellavaöljyn tuoksu tai auringossa loistava lakka saavat purjehtijat ja moottoriveneilijät hymyilemään. Ajatuskin veneestä keinumassa laiturissa, luovimassa lounaistuulessa tai kiitämässä täydellä vauhdilla Ahvenanmeren yli saa meidät myhäilemään. Vaikka veneet voivat olla kovin erilaisia, veneilijöiden yhteinen piirre on kiintymys mereen ja veneisiin.
Kirjassa näytetään vain pieni osa Rautapään kuvakokoelmasta. Kirja on jaettu seitsemään kappaleeseen. Se antaa hyvän yleiskuvan Pohjolan klassisista veneistä. Kirjan veneet ovat osoitus siitä, että klassisia veneitä arvostetaan, ne ovat elinvoimaisia ja että niitä hoidetaan hyvin. Se on myös osoitus pohjoismaiden telakoiden veneenrakennustaidosta.